perjantai 5. joulukuuta 2008

Työhaastattelussa

Minulla oli tänään pitkästä aikaa työhaastattelu, ja ilokseni se meni todella hyvin! Anna teki joku aika sitten postauksen töiden hakemisesta. Itse ajattelin supistaa aihetta ja kirjoittaa työhaastattelutilanteesta. Mikään ei tunnu paremmalta kuin onnistuneesti sujunut työhaastattelu!


Tärkeintä:
Mene paikalle, sillä vain harjoittelu tekee mestarin! Käy vaikkapa henkilöstöfirmojen haastatteluissa, joissa haastattelijoina on kokeneita rekrytoinnin ammattilaisia. Itse hain joululomalle töitä. Työhaastattelua edeltävänä päivänä sain paikan toisesta firmasta. Menin silti toisen firman työhaastatteluun. Kerroin avoimesti, että olen jo saanut töitä joululomalle, mutta halusin silti tulla haastatteluun.

Ota mukaasi:
- todistukset: ylioppilastodistus, työtodistukset, jne.
- haastattelijan yhteystiedot: nimi, puhelinnumero ja osoite

Muista:
- olla ajoissa! Peli on menetetty mikäli olet myöhässä
- sulje puhelin tai laita se äänettömälle ennen haastattelua



Valmistautuminen:
On harhaluulo, että työhaastatteluun voi mennä valmistautumatta. Itse ajattelen työhaastattelua suullisena kokeena, joka tulee läpäistä. Vaikka en tiedä kokeen kysymyksiä, en silti jätä valmistautumatta.
Kertaa mielessäsi, miten esittäydyt, miten kerrot ominaisuuksistasi, vanhoista työpaikoistasi, töistäsi ja harrastuksistasi. Tunne itsesi. Työhaastattelussa kysytään satavarmasti positiivisia puoliasi ja erikoisosaamistasi. Älä ole vaatimaton! Kerro perustellusti missä asioissa olet hyvä ja miksi. Vastaavasti sinun tulee myös tuntea negatiiviset puolesi. Negatiivisia puolia kertoessasi on myös hyvä mainita, miten aiot tai olet jo kehittynyt asian saralla. On hyvä tietää etukäteen, mitä vastaa yleisimpiin kysymyksiin. Näytä, että tunnet työn johon haet. Markkinoi itseäsi. Kerro miksi juuri sinä olet hyvä juuri tässä työssä.

Käytös:
Kun saavut haastattelu paikalle, muista olla kohtelias kaikille. Et voi tietää kuka sinua haastattelee, tai keneltä kysytään jälkeenpäin käytöksestäsi. Voit myös harjoitella äänenkäyttöä kotona peilin edessä, sekä vahvaa kädenpuristusta ja silmiinkatsomista. Mikäli jännität haastattelutilanteissa, voi opetella ulkoa pari lausetta, jotta pääset "juttutuulelle". Vältä poliittisia kannanottoja (ellei sitten kyseessä oli jokin poliittinen järjestö), huonoja vitsejä, sekä asiatonta kieltä. Ole rehellinen. Jos et halua tehdä keikkatöitä, sano niin. Säästyt kiusallisilta puheluilta.

Aktiivisuus:
Kun haastattelijalta on loppunut kysymykset on sinun vuorosi. Liian usein käy niin, että työnhakijalla ei ole mitään kysyttävää. Itse esitän aina muutamia kysymyksiä vaikuttaakseni kiinnostuneelta ja aktiiviselta. Mitä sitten kannattaa kysyä? Mikäli haastattelija ei ole itse nostanut asiaa esiin kannattaa rohkeasti kysyä esim. palkkauksesta, etenemismahdollisuuksista, ja mahdollisista eduista. Yleisiä ovat myös kysymykset työilmapiiristä, henkilöstöfirman menettelytavoista ja itse työstä (mikäli homma on jäänyt vähän hämäräksi).




Itse laittaisin mielelläni nämä vermeet työhaastatteluun päälle. Kauluspaita, housut, kengät ja jakku Ellokselta. Laukku on suomalainen ja merkiltään Lumi. (Klikkaa kuvaa isommaksi.)


Viimeisenä (muttei tietenkää muotiblogissa vähäisimpänä) vaatetus ja ulkomuoto:
Työhaastatteluun ei mennä likaisena. Käy suihkussa, kampaa hiukset ja pese hampaat. Laita meikkiä mielummin liian vähän kuin liian paljon. Mieti mihin paikkaan olet hakemassa, ja valitse vaatetus sen mukaan. Jos haet aerobicohjaajan paikkaa, trikoo t-paita ja vauhdikas poninhäntä kelpaavat. Jos haet toimistoon töihin, laita suorathousut ja kauluspaita (ks. ylläoleva kollaasi).

Mitä muuta sinulle tulee mieleen työhaastattelu tilanteesta?

Ei kommentteja: